Forum POLSKIE FORUM THE BEATLES Strona Główna POLSKIE FORUM THE BEATLES
WELCOME TO PEPPERLAND zobacz także http://www.thebeatles.com.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Morderca chce wyjść na wolność, po raz szósty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLSKIE FORUM THE BEATLES Strona Główna -> Working Class Hero
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kotowata
Rubber Soul

PostWysłany: 20:22; Środa 28 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paskuda_ napisał:
Minea napisał:
Cytat:
Co? Mielibyśmy go zastrzelić? Spalić na stosie?

ofiarami morderstw, pobić (nie wspominając o przemocy psychicznej )padają zupełnie niewinne osoby, a co dopiero osoba znienawidzona przez miliony. więc tak, na pewno ktoś by go zastrzelił.

Takie zapętlenie, bo jesteśmy normalnymi fanami, którzy nie cieszą się tym, że Chapman żyje i porusza się po ziemi, ale nie weźmiemy i nie zabijemy go. To kolejny psychofan by się objawił, gdyby zastrzelił Chapmana.

psychofani istnieją Wink
Chociaż nie chodziło mi o zabijanie, ale nawet o zwykłe docinki, ataki, zaczepki. Świętego spokoju na wolności by nie miał, to logiczne, że nie byłoby tak samo, jak przed śmiercią Johna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
LennonTheMaster
Little Child

PostWysłany: 08:37; Czwartek 29 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kotowata napisał:
Paskuda_ napisał:
Minea napisał:
Cytat:
Co? Mielibyśmy go zastrzelić? Spalić na stosie?

ofiarami morderstw, pobić (nie wspominając o przemocy psychicznej )padają zupełnie niewinne osoby, a co dopiero osoba znienawidzona przez miliony. więc tak, na pewno ktoś by go zastrzelił.

Takie zapętlenie, bo jesteśmy normalnymi fanami, którzy nie cieszą się tym, że Chapman żyje i porusza się po ziemi, ale nie weźmiemy i nie zabijemy go. To kolejny psychofan by się objawił, gdyby zastrzelił Chapmana.

psychofani istnieją Wink
Chociaż nie chodziło mi o zabijanie, ale nawet o zwykłe docinki, ataki, zaczepki. Świętego spokoju na wolności by nie miał, to logiczne, że nie byłoby tak samo, jak przed śmiercią Johna.

Albo byłoby jeszcze gorzej Rolling Eyes
Powrót do góry
Lindorie
Wilbury - Moderator

PostWysłany: 11:31; Czwartek 29 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chciałabym, żeby wyszedł na wolność choćby dlatego, że na pewno zrobi się z niego gwiazdę. Dostanie swój talk-show, program w TV, będzie rozchwytywany przez dziennikarzy, będzie udzielał wywiadu za wywiadem... A nie zasługuje na coś takiego. Niech gnije w więzieniu do końca życia, taka powinna być kara dla każdego mordercy, obojętnie czy jest to morderca Lennona czy zwykłego Kowalskiego.

Most things I worry about never happen anyway.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pawel
Site Admin

PostWysłany: 15:04; Czwartek 29 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem ciekaw dlaczego nie dostał kary śmierci.
z tego co wiem, w przynajmniej niektórych Stanach USA prawo jest tak ostre, że za gwałt dają dożywocie, a może nawet krzesełko.
Nie wiem jakim prawem tego faceta ominęło krzesełko, czy zastrzyk.
Ale jak już dostał dożywocie, to niech to faktycznie będzie dożywocie, a nie 30 lat.
Day Tripper

PostWysłany: 15:32; Czwartek 29 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie sądzę że w stanie, w którym go sądzono możliwa była kara śmierci. A nawet jeśli, to jeżeli rzeczywiście jest on psychicznie chory, może to wpływać łagodząco. Prawo jest takie że po tych kilkunastu latach odsiadki, może wnioskować o skrócenie kary. Mimo to mając na wzgląd to co zrobił i to że już kilka razy jego wniosek został odrzucony, nie sądzę aby wyszedł z więzienia. A będzie się starać o wolność bo ma taką możliwość. Ja tam nie wiem, może człowiek siedzący w więzieniu chce się wydostać z więzienia za wszelką cenę, nie zważając na konsekwencje. I wcale nie próbuję go bronić, uważam że surowa kara mu się należy.
Powrót do góry
Pete
Rubber Soul

PostWysłany: 16:12; Czwartek 29 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pawel napisał:
jestem ciekaw dlaczego nie dostał kary śmierci.
z tego co wiem, w przynajmniej niektórych Stanach USA prawo jest tak ostre, że za gwałt dają dożywocie, a może nawet krzesełko.

A w Stanach nie jest tak, że jeżeli ktoś przyzna się do winy to nie może dostać kary śmierci?
Powrót do góry
Ignea
Moderator

PostWysłany: 18:36; Czwartek 29 Lip, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pete napisał:
A w Stanach nie jest tak, że jeżeli ktoś przyzna się do winy to nie może dostać kary śmierci?

Nie będę się sprzeczać, nie wiem... ale kto głupi by się wówczas nie przyznał? No, z drugiej strony jakbym miała dostać dożywocie, to nie wiem, czy bym się nie upierała do końca, że ja chcę jednak tę pierwszą karę...
Powrót do góry
JudeTime
Day Tripper

PostWysłany: 22:17; Niedziela 8 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

*OFF TOP*
W sumie zastanawiające, czemu w Stanach Zjednoczonych jest kara śmierci (dosłownie garstka nie stosuje tej kary i jest zniesiona). Przecież to jest kraj, w którym jest największy odsetek wierzących.
*THE END OF OFF TOP*

Wydaje mi się, że dobrze się stało, iż Chapman nie dostał kary śmierci. Tak to ma, na co zasłużył. W więzieniu podobno się nawrócił i jest inną osobą niż wcześniej, ale wiadomo...

Cytat:
Nie sądzę że w stanie, w którym go sądzono możliwa była kara śmierci. A nawet jeśli, to jeżeli rzeczywiście jest on psychicznie chory, może to wpływać łagodząco.

Właśnie zastanawiające jest sprawa, iż nie bronił się niepoczytalnością, tylko od razu przyznał się do winy, a w stanie Nowy York kara śmierci jest stosowana.

Sądzę mimo wszystko, że John nie chciałby, aby jego morderca został zabity przez innego psychofana. A żeby to prawdopodobieństwo zmniejszyć do minimum - niech nadal sobie siedzi w więzieniu.
Powrót do góry
Minea
Day Tripper

PostWysłany: 15:21; Wtorek 10 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.pudelek.pl/artykul/26510/zabojca_lennona_wyjdzie_na_wolnosc/

John Lennon został zamordowany przez swojego niezrównoważonego psychicznie fana, w grudniu 1980 roku. Mark David Chapman zastrzelił słynnego Beatlesa przed jego domem
w Nowym Jorku. Teraz, po 30 latach od zabójstwa, mężczyzna może starać się o zwolnienie warunkowe.
Jak podaje telewizja Sky News, decyzja w tej sprawie podjęta zostanie już jutro. Dotychczasowe pięć wniosków w tej sprawie było odrzucanych. 55-letni Chapman odsiaduje wyrok dożywocia w więzieniu Attica w Nowym Jorku, a od 10 lat próbuje wyjść na wolność. Wdowa po Lennonie, Yoko Ono, każdorazowo sprzeciwia się skróceniu kary dla
przestępcy - podobnie będzie i tym razem, co na pewno nie pozostanie bez wpływu na decyzję sądu.
Do tej pory przebieg kary Chapmana nie wzbudzał żadnych wątpliwości, zabójca sprawował się bardzo dobrze. Dwa lata temu wyznał nawet, że żałuje tego, co zrobił.

czyli decyzja już jutro... Shocked
Powrót do góry
Lemon93
Sergeant Pepper

PostWysłany: 21:36; Piątek 13 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odczuwam gorycz z powodu tego,że John zginął w tak ohydnych okolicznościach(jeszcze tego samego dnia miał pracować w studiu,był po prostu szczęśliwym człowiekiem),a tu wyskoczył mu wariat i zakończył jego żywot.Jednak prawda jest taka,że życie w taki sposób kończy mnóstwo ludzi i to jest prawdziwa tragedia i takich Chapmanów na świecie jest mnóstwo.I to trochę jest smutne,że przeżywamy tragedięJohna,a nie próbujemy zdawać sobie sprawy,że takie rzeczy dziejąsię pewnie codziennie.Oczywiście ja go nie bronię(sam dałbym mu w mordę, zresztą jak każdemu mordercy),bo zabił człowieka,czyli popełnił "najgorszą" zbrodnię.Moim zdaniem nie powinien wyjść na wolność.Jeśli wyjdzie,to jestem pewien,że nie pożyje za długo,choć myślę,że w więzieniu raczej go nie oszczędzano.
Powrót do góry
emeela
Silver Beetle

PostWysłany: 20:42; Sobota 21 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dopóki Yoko żyje, on nie wyjdzie..
Liczę, że jeśli zejdzie, Sean dopilnuje (na spółkę z Julesem), by ten... no... ekhm... by przestępca nie wyszedł na wolność.
Zresztą... Tak czy siak fani zrobią porządek...
Rubber Soul

PostWysłany: 14:12; Wtorek 24 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie 29 lat temu zabójca Johna został skazany na dożywocie.

Wiadomo coś o tym jego wcześniejszym zwolnieniu?
Powrót do góry
Miss Pepper

PostWysłany: 01:35; Środa 25 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W angielskiej Wikipedii pisze, że decyzję w sprawie prośby Chapmana o zwolnienie warunkowe odroczono (11 sierpnia) do września. Rada, która tę decyzję podejmie, czeka na dostarczenie dodatkowych informacji, aby uzupełnić akta Chapmana.

Wątpię, aby go wypuścili w sytuacji, kiedy krewni ofiary (Yoko) się temu sprzeciwiają. Poza tym myślę, że sprawa jest zbyt głośna i jego zwolnienie wywołałoby spory protest.
Powrót do góry
emeela
Silver Beetle

PostWysłany: 09:40; Środa 25 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miss Pepper napisał:
W angielskiej Wikipedii pisze,

Jest napisane, błagam, jest napisane!!! (wybacz, polonistyczne zboczenie. Wink)
Cytat:
że decyzję w sprawie prośby Chapmana o zwolnienie warunkowe odroczono (11 sierpnia) do września. Rada, która tę decyzję podejmie, czeka na dostarczenie dodatkowych informacji, aby uzupełnić akta Chapmana.

Odroczą i odrzucą. Prędzej wybudują meczet na terenie ground zero, niż go wypuszczą. Laughing
Wilbury - Moderator

PostWysłany: 17:50; Środa 25 Sie, 2010.    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

emeela napisał:
Dopóki Yoko żyje, on nie wyjdzie..

No, ale Yoko wszechmocna nie jest. Nawet jak im odstrzeli performance ich życia, to nadal decyzja nie jest w jej rękach.
Liczę na to, że sprawiedliwość zostanie sprawiedliwością i faktycznie będzie gnił w więzieniu do końca życia. Dobrze, że to nie Polska, gdzie pirat wrzucający filmy dvd do sieci dostaje dłuższy wyrok niż gwałciciel Razz

Most things I worry about never happen anyway.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum POLSKIE FORUM THE BEATLES Strona Główna -> Working Class Hero Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: